27 Kasım 2013 Çarşamba

Ayyavazhi İnancı

LotusAyyavazhi (Tanrı'nın Yolu) 19 yy. Güney Hindistan'da ortaya çıkmış Dharmatik inanç sistemidir. Çeşitli yayınlar, hükümet raporları ve akademik araştırmalar bunun bağımsız monistik din olduğunu belirtiler.

Hindistan sayımlarında bu dinin takipçilerinin büyük bir çoğunluğu Hindu olduklarını söylediler. Ayyavazhi, aynı zaman Hindu mezhebidir.

Ayyavazhi, hayatın merkezindedir ve Ayya Vaikundar dini lideridir. O, fikirlerini ve felsefesini Akilattirattu Ammanai ve Arul Nool kutsal kitaplarında toplamıştır. Buna göre Ayya Vaikundar, Narayana'nın avatarıdır.

Ayyavazhi, mitoloji ve uygulamada Hinduizm ile birçok fikir paylaşımları mevcuttur, ancak; iyi ve kötü vedharma kavramları oldukça farklıdır. Ayyavazhi, dharmatik inanç olarak sınıflandırılmaktadır çünkü dharmanın merkezine odaklanmıştır.

Harut ve Marut

Harut ve Marut, Zerdüştlükte ve Kur'an'da ismi geçen iki melek adıdır. Marduk ile Marut arasında...

Bazı araştırmacılar Hârût ve Mârût'u, ilk defa Zerdüştîliğin dinî metinlerinde (Avesta) geçen Haurvatât ve Ameretât ile aynı saymaktadır. Avesta'da dişi varlıklar olarak kabul edilen Haurvatât suların, Ameretât (tevratta merodach veya Marduk) ise bitkilerin koruyucusudur.


Avesta'daki Ameretât ismi Pehlevîce (eski farsça)'de Amurdâd, Persçede Amordâd ve Mordâd, Haurvatât ise Hordâd ve Kordâd şekline dönüşmüştür. Bunların ilki Ahura Mazda'nın mükemmellik, ikincisi ölümsüzlük sıfatını temsil etmektedirler. Ermeni dinî terminolojisinde iki çiçek ilâhının adı olan Hawrot ve Mawrot da Haurvatât ve Ameretât'la ilgili kabul edilmiştir.
Harut ve Marut Hikayesi

Eski bazı kaynaklarda, Hristiyan ve Yahudi kaynakları da referans gösterilerek Babil'in düşmüş melekleri olarak da adlandırılırlar. Efsaneye göre melekler, insanların işledikleri günahları görünce kınarlar, Allah "Siz onların yerinde olsanız aynısını yapardınız" der ve meleklerden en iyilerinden ikisi, Harut ve Marut seçilerek Babil şehrine yargıç olarak gönderilir.

İslami yazarlarca kabul gören açıklama Harut ve Marut'un Allah'ın emri ile sadece insanlara çeşitli bilgileri ve sihri öğreten iki melek olduğudur. Bazı tefsirlerde Harut ve Marut'un melek değil insan olabileceği belirtilmiştir.


Harut ve Marut Hikayesi

Harut ile Marut aralarında sohbet eden iki melekti. Sohbetlerinde 'insanlar yerine biz duygu sahibi olsaydık sürekli ibadet ederdik' diyorlardı. Allah onlara size şehvet duygusunu verseydim siz insanlardan daha çok günah işlerdiniz demiş. Melekler kendilerine güveniyorlarmış. Allah onlara şehvet duygusu verip dünyaya indirmiş. Harut ile Marut bir kadın görmüşler. Kadın Harut ile Marut'a bir şartla onlarla birlikte olacağını söylemiş. Ya kocasını öldürecek, ya puta tapacak ya da şarap içeceklerdi. Şarap içmeyi tercih ettiler.

Hikayeye göre kadın bir şartta daha bulundu. Aşk duygusuna kapılan Harut ile Marut bu şartıda kabul etmişler. Kadının şartı ona ism-i azamı öğretmeleriydi. Onlar öğretince kadın söyleyip gökyüzüne çıkmış. Allah kadını Zühre yıldızının üstüne koymuş ve Harut ile Marut'u da Babilde bir yerde baş aşağı kıyamete kadar duracakları cezasını vermiş.


Kur'anda Harut ve Marut


Konu ile ilgili Bakara Suresinin 102. ayetinin Türkçe meali:"Ve onlar, Süleyman'ın mülkü hakkında şeytanların anlattıklarına uydular. Süleyman inkâr etmedi; ancak şeytanlar inkâr etti. Onlar, insanlara sihri ve Babil'deki iki meleğe Harut'a ve Marut'a indirileni öğretiyorlardı. Oysa o ikisi: "Biz, yalnızca bir fitneyiz, sakın inkâr etme" demedikçe hiç kimseye (bir şey) öğretmezlerdi. Fakat onlardan erkekle karısının arasını açan şeyi öğreniyorlardı. Oysa onunla Allah'ın izni olmadıkça hiç kimseye zarar veremezlerdi. Buna rağmen kendilerine zarar verecek ve yarar sağlamayacak şeyi öğreniyorlardı. Andolsun onlar, bunu satın almanın, ahiretten hiçbir payı olmadığını bildiler; kendi nefislerinin karşılığında sattıkları şey ne kötü; bir bilselerdi."

Hunor ve Magor

Hunor ve Magor; Ural/Altay ve Macar mitolojilerinde söylencesel hakanlar. İki kardeştirler. Hunların ve Macarların atası olarak kabul edilirler. Hunor, Hun kolunu, Magor ise Macar kolunu temsil eder. Macarlara günümüzde Avrupa'da verilen iki isim (Magyar ve Hungar) yine buradan kaynaklanır. Kimi görüşlere göre aslında kökeni çok daha eskilere kadar uzanmaktadır ve İskit (Saka) kökenli söylencelerin gelişmesiyle oluşmuştur.

Hunor, kardeşi Magor ile birlikte kutlu bir geyiğin peşinde denizi geçerek Macaristan topraklarına ulaşır. Hunor'un soyundan Attila Han’ın geldiği söylenir. Magor'un soyundan ise Almos gelir. Başka bazı Orta Asya efsanelerinde Sakaların kurucusu olan iki kardeştirler.

Macar destanlarında Hunor ve Magor'dan bahsedilir. Bundan hareketle Moğların, bir Türk boyu olan Macarlar'ın ataları olduğu sanılmakla birlikte bu durumda da Macarlar'ın ilk yurdunun da Güney Anadolu olduğu sanılmaktadır. Ayrıca Moğol adının da Mağor'dan geldiği düşünülmektedir.


Gok ve Magok (Yecüc ve Mecüc) Benzerliği

Gok-Magok ifadesi Tevrat'ta ve İncil'de geçmekle birlikte Yahudiler, Hıristiyanlar, Araplar bu iki tabirden Türkler'i çıkarırlar. Yorumlarda "kafkasya'da yaşıyan insanların, İskitler'in kastedildiği" söylenir. Ancak bu iki kardeşin dini kitaplarda bahsedilen Yecüc ve Mecüc olmadığı sanılmaktadır.

Öte yandan Türk olan Kimmerlerle Sakalar Kafkaslar-Fırat yolunu takip ederek gelmişler ve MÖ 8. yüzyılda Orta Doğu bölgesine yerleşmişlerdir. Asur kaynaklarına göre Sakalar, Kimmerler'i kovalıyarak Kafkaslar'a geldiklerinde, Saka Kağanı Gok'un Parat ve Marat adında iki oğlu vardır ve MÖ 662 yılında Asur ülkesine saldırdıklarında yenilerek esir düşmüşlerdir. Parat'ın oğlu Madıva bunun üzerine tüm Anadolu, Suriye ve Filistin'i ele geçirmiştir şeklinde anlatılır.

M.S. 628 de yazılmış olan Süryanice İskender romanında, Gok isminin yanında geçen Mağok ismi de Türk kavimlerinin başbuğlarının adları ile anılır. (Mağok adını Türklerin atası Nuh'un torunundan almıştır). Urfa Psikoposu Âfram, sözünü ettiğimiz eserde şöyle yazmıştır: "Onlar Gok ve Mağok atlılarıdır. Küheylanlarının üstünde fırtına gibi uçarlar. Karşılarında durabilecek hiç kimse yoktur."

Goğarlar'ın, Gok'un soyundan Moğarlar'ın da Mağor'un soyundan geldiği sanılmaktadır. Moğ ülkesi, Van ve Hakkari çevresidir. Her ikisi de Saka boyudur. Buradan çıkan sonuca göre Türkler, Anadolu'ya Malazgirt Savaşı'yla ve Selçuklular döneminde değil de ondan çok daha önceleri Sakalarla gelmişlerdir.


25 Kasım 2013 Pazartesi

Kahve Falında Piramit Görmek

Kahve Falında Piramit Görmek
Kahve Falında Piramit Görmek: Uzak bir yerden gelecek ilginç ve gizemli haberler alacağınıza işaret eder. Bu haber hem sizi hem de arkadaşlarınızı yakından ilgilendirecektir.Son günlerde hayatınızda oldukça fazla değişiklik yaşayacaksınız. Hedefinize ulaşmak için oldukça uzun bir yol kat etmeniz gerekecek.

Kahve falında piramit görmek, iş hayatınızda yaşanacak gelişmelere ayak uydurmakta her ne kadar biraz zorluk çekseniz de, zihninizi başka konular ile meşgul etmeden sadece işinize odaklanmanız gerekiyor. Maddi konularda alacak ve verecek hesaplarınızı yaparken oldukça dikkatli olur. Haftanın ilerleyen günlerinde kendinizi daha mutlu ve huzurlu hissedebilirsiniz, her şeyin sizin kontrolünüz altında olacağına yorumlanır.

Kahve falında piramit görmenin diğer bir yorumu ise, aşk hayatınızda sevgilinize veya eşinizi ilgi gösterin ve onun sizin hayatınızdaki değerini ve önemini anlatın, aşkınızı tekrar tazelemenin vaktinin geldiğine işaret eder.


21 Kasım 2013 Perşembe

Kahve Falında Anahtar Görmek

Kahve Falında Anahtar Görmek
Kahve Falında Anahtar Görmek: Bir mal-mülk sahibi olmaya işaret eder. İşi olmayanlara yeni bir iş, bekarlara ise; evlilik yolunun gözükmesine dair yorumlar vardır. Bu fal daima güzel bir şekilde yorumlanmakta ve tüm anahtarlar kapıları bir bir açmakta manasına gelmektedir. Gençler yeni ve iyi bir sevgili sahibi olacaklarına dair yorumlar bulunuyor.

Falda görülen Anahtar iyi bir hayat arkadaşını olması, kısmetinin en güzel şekilde açılmasına işaret ediyor. Anahtar güzel bir şekilde yorumlanmakta ve hiçbir şekilde kötüye delalet eden yorumları barındırmıyor. Ayrıca diğer bir yoruma göre ise; sevindirici ve güzel olayların yaşanmasına dair yorumlar farklılaşmaktadır. Ancak her ne olursa olsun fal sahibinin kısmetinin dilediği yönde açılmasını göstermektedir.

Kahve Falında Çadır Görmek

Kahve Falında Çadır Görmek
Kahve Falında Çadır Görmek: iş hayatınızı zorlaştıran ve sizi strese sokan problemlerin azalıp, gün geçtikçe düzeleceği ve bu sıkıntılarınızın biteceğine işaret eder.

Ancak acele etmeden sabır göstererek beklemeniz gerekir. Aceleci davranmanız tam aksi durumlara yol açacaktır.


Kahve Falında Yol Görmek

Kahve Falında Yol Görmek
Kahve Falında Yol Görmek: hayatınıza yeni bir başlangıç yapacağınızın bir işaretidir. Bu başlangıç hem kendinize hem de ailenizde oldukça faydalı olacaktır. Uzun zamandır içerisinde olduğunuz kötü alışkanlıklardan biran önce kurtulmalısınız ve ilişki hayatınızı tekrardan değerlendirmelisiniz.
Devamı için Tıklayın »

Kahve Falında Ayna Görmek

Kahve Falında Ayna
Kahve Falında Ayna Görmek: evlenmeye veya çocuk sahibi olmaya işarettir. Kalbinizin güzelliği, yüzünüze de vuracaktır ve sevdikleriniz tarafından oldukça ilgi göreceksiniz. Aynı zamanda ayna görmek, uzun bir yolculuğunda habercisidir. Yeni arkadaşlıklar kuracaksınız ve onlardan yeni bilgiler öğreneceksiniz.
Devamı için Tıklayın »

Kahve Falında Balık Görmek

Kahve Falında Balık
Kahve Falında Balık Görmek: hayırlı ve güzel işlere yorumlanır. Balık görmek, genellikle kısmetlerin ve talihlerin habercisidir. Yakın zamanda karşınıza çıkacak, mal ve mülkler balık sembolü ile kahve falınızda size gözükebilirler. Kahve falında balık görme, en iyi fallardan bir tanesidir.
Devamı için Tıklayın »

17 Kasım 2013 Pazar

Kahve Falında Para Görmek

Kahve Falında Para Görmek
Kahve Falında Para Görmek: işlerinizi ertelememeniz ve zamanında yapmanız gerektiğine işaret eder. Aynı zamanda elinize kısa bir süre içerisinde yüklü para geçeceğine ve bu paranın hastalığa veya bela getireceğinin bir habercisidir. Falda Para görmek sevinç, mutluluk anlamına gelir.
Devamı için Tıklayın »

Kahve Falında Orak Görmek

Kahve Falında Orak Görmek
Kahve Falında Orak Görmek: sevdiğiniz bir kişinin kısa bir zaman içerisinde öleceğine işarettir. Zor, sıkıntılı ve üzüntülü günlerin yaklaştığının bir habercisidir. Eğer değer verdiğiniz arkadaşlarınızla bir süre önce boş yere kavga ettiyseniz ve arkadaşınızı üzdüyseniz eğer bir an önce onun gönlünü almanız gerekiyor.
Devamı için Tıklayın »

Kahve Falında İnek Görmek

Kahve Falında İnek Görmek
Kahve Falında İnek Görmek: hayırlı ve olumlu olarak yorumlanır. Kahve falında inek görmek; fal baktıran kişinin, evinde bolluk bereket ve huzurun had safhada olacağına işarettir. Fakat bu bolluk ve bereket daimi olmayacaktır. Bu nedenle, elinize geçen parayı çok dikkatli harcamanız gerekiyor.
Devamı için Tıklayın »

Kahve Falında Hindi Görmek

Kahve Falında Hindi Görmek
Kahve Falında Hindi Görmek: karşınıza sürekli kötü ve size faydası olmayan insanların çıktığına, bu arkadaşların sizin işlerinizi engellediğine ve sizi üzdüğüne işarettir. Aynı zamanda iş ve okul hayatınızda yüksek başarılar sizi bekliyor olacaktır.
Devamı için Tıklayın »

Kahve Falında Göz Görmek

Kahve Falında Göz Görmek
Kahve Falında Göz Görmek: falı yorumlanan kişinin üzerindeki negatif işaretlere ve kıskançlıklara işaret eder. Nazara ve negatif enerjilere açık olan bu kişilerin çevresine karşı daha dikkatli olması gerektiği söylenir.
Devamı için Tıklayın »

Kahve Falında Arslan Görmek

Kahve Falında Arslan Görmek
Kahve Falında Arslan Görmek: Güçlü, kuvvetli olmaya ve cömertliğe dair yorumlar vardır. Bunun yanı sıra kişinin yaşadığı olaylar karşısında çok büyük mücadeleler vermesini gösterir. Bu yüzden fala bakan kişi daima dikkatli olmasını söyleyerek yanlışlara sapmaması gerektiği konusunda uyarı yapar. Bunun yanı sıra aile reisi olan kişiye de işaret eder.
Devamı için Tıklayın »

Kahve Falında Yunus Görmek

Kahve Falında Yunus Görmek
Kahve Falında Yunus Görmek, Yunuslar'ın hem memeli hem de insana yakınlığından dolayı iyi şeylerin habercisi olarak kabul edilir. Maddi yönden zenginliği simgelediği gibi ve aşk hayatınızda ki iyi olaylarında habercisi olabilir.

Bakınız - Kahve Falında Yıldız

Kahve Falında Yıldız Görmek

Kahve Falında Yıldız Görmek
Kahve Falında Yıldız veya Yıldızlar Görmek: şerefli ve değerli bir insan olduğunuzun bir işaretidir. Uzak diyarlardan sevdiklerinizi bir süre içerisinde misafir edeceğinize işarettir. Sevdikleriniz ve uzun süredir görüşmediğiniz insanlarla görüşeceksiniz.
Devamı için Tıklayın »

Kahve Falında Kuş Görmek

Kahve Falında Kuş Görmek
Kahve Falında Kuş Görmek: Sevdiğiniz birinden güzel bir haber ya da uzak bir tanıdığınızdan kötü bir haber olarak yorumlanmaktadır. Bazen de çok uzaktan gelecek bir misafiri ifade etmektedir. Kahve falında çıkan kuşun türü de yorumlama da çok önemlidir. Kartal falda dışarıda bulunan bir düşmanı ve sizin bu düşmandan zarar göreceğinizi işaret eder. Baykuş ise hanenizde maddi anlamda bir sıkıntı yaşayacağınızı ve bir kıtlık yaşanacağını göstermektedir.
Devamı için Tıklayın »

Kahve Falında Armut Görmek

Kahve Falında Armut Görmek
Kahve Falında Armut Görmek: Bekarlar olanların kısa bir süre içerisinde evleneceğine aynı zamanda hamile kadınların kız çocukları olacağına işaret eder.Armut görmek, karşılaştığınız bir beladan dolayı eldeki varlığınızdan olacağınıza, tüm mallarınızı satacağınıza ve bir süre boyunca fakirlik çekeceğinize işaret eder.
Devamı için Tıklayın »

11 Kasım 2013 Pazartesi

Kahve Falında Zarf Görmek

Kahve Falında Zarf Görmek
Kahve Falında Zarf Görmek: Sevdiğiniz ve uzun süredir konuşmadığınız arkadaşlarınızı ihmal ettiğiniz anlamına gelir ve o arkadaşlarınız sizden haber beklediğine işarettir. Falda zarf görmenin anlamı, ilişkilerinizde sorunlar yaşayacağınıza fakat ilişkinizi tekrar kurtarmak için uzun süre uğraş vereceğinizin habercisidir. İş veya okul hayatınızda önemli sorunları çözmeye çalışacağınızı ve daha sonrasında üstün başarılar kazanacağınızı belirtir.
Devamı için Tıklayın »

Kahve Falında Gemi Görmek

Kahve Falında Gemi Görmek
Kahve Falında Gemi Görmek: Rahat, keyifli ve huzurlu bir yolculuğa çıkacağına işarettir. Ayrıca bu rahat yolculuk esnasında ve daha sonra ki uzun bir zaman zarfında da kişinin sağlık bakımından bir sıkıntı ve sorun yaşamayacağı söylenmektedir.
Devamı için Tıklayın »

Kahve Falında Çaydanlık Görmek

Kahve Falında Çaydanlık Görmek
Kahve Falında Çaydanlık Görmek: Sıkıntılı bir durum olacağına işaret eder. Bu, beklenmedik bir anda gelen kötü bir haber olabilir. Üstüne basılarak söyleyecek olursak, kahve falında çıkan işaretlerin beraberinde, etrafında görülen şekillerinde büyük önemi vardır. Örnek olarak, çaydanlık şeklinin yanında ay işareti var ise, bu karşılaşılacak sıkıntının kısa süre içerisinde atlatılacağı yönündedir. Bir obje üzerinde görülen çaydanlık şekli, iş hayatınızda karşılaşacağınız gerginlikleri temsil eder. Bu, patron veya iş arkadaşlarınız ile tartışma yaşayacağınızın habercisi olabilir.
Devamı için Tıklayın »