Mekatronik Mühendisliği
Günümüzde makine, elektronik, bilgisayar donanımı ve bilgisayar yazılımı sektöründe teknolojinin hızla ilerlemesi ve aynı zamanda endüstriyel otomasyonun gelişerek endüstride akıllı makinelerin ve robotların kullanılmaya başlanması farklı mühendisliklerin birleştirilerek yeni mühendisliklerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bunlardan biri olan Mekatronik Mühendisliği, akıllı makinelerin, ergonomik ve faydalı ürünlerin tasarlanarak üretilmesi için Makine Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve Bilgisayar Mühendisliğinin bir birleşimi olarak ortaya çıkmıştır. Kısaca, Mekatronik Mühendisliği; makine, elektrik-elektronik mühendisliği ve bilgisayar yazılım teknolojilerinin bir makine veya ürün üzerinde birleşerek bütünleşmesini sağlayan bir mühendislik dalı olarak tanımlanabilir.
Mekatronik Mühendisliği Bölümü olarak; zamanı, özkaynakları ve iş gücünü ekonomik olarak kullanabilen, aynı zamanda günümüz teknolojisi ve mühendislik üretkenliğini, çevresel gerçekleri göz ardı etmeden en verimli şekilde kullanarak teknolojik tasarım yapabilen kaliteli mühendisler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
Öğrenciliği zordur bu bölümün 3 branşı aynı anda öğrenirsiniz. Dışardan görüldüğü gibi değildir sonradan hayal kırıklığına uğrarsınız. Kendine güvenen, disiplinli kişilerin seçmesi daha makuldür.
Türkiye'de Atılım üniversitesi, Kocaeli üniversitesi, Bahçeşehir üniversitesi ve Sabancı üniversitesi'nde bulunmaktadır.
(Kesin bilgi değildir, hatırladığıma göre bu üniversitelerde bulunmaktaydı)
İlgilendiği alanlar
Akıllı ürün tasarımı, çok disiplinli tasarım optimizasyonu, topoloji optimizasyonu, metamalzemeler, mikro sistemler, akıllı kontrol sistemleri, robot tasarımı, haptik sistemler, bilgisayarla görme, bilgisayar destekli mühendislik, yenilenebilir enerji sistemleri, ve atanmış bilgisayarlı sistemler. Mikro sistemler, proses kontrolü, küçük su türbinleri, türbin kanadı ve sızdırmazlık sistemleri tasarımı, ısı transferi, mems, mikro sistemlerde kaynama dengesizlikleri, kritik ısı akışı, mikro kanallar, kavitasyon, mikro- ve nanofluidics, çapraz akış, elektronik soğutma, minyatür ısı atıcılar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder