21 Eylül 2013 Cumartesi

Masonlukta Gönye ve Pergel Sembolü

Mason sembolleri içinde en çok bilineni ise iç içe geçmiş bir gönye ve pergelden oluşan kompozisyondur. Masonlar kendilerine sorulduğunda bu sembolün bilim, geometrik düzen, akılcılık gibi kavramları simgelediğini belirtirler. Oysaki gönye-pergelin bundan daha farklı bir anlamı vardır.

Bunu, tüm zamanların en büyük mason üstadlarından biri sayılan Albert Pike'ın Morals and Dogma (Ahlak ve Dogma) adlı kitabından öğrenmek mümkündür. Pike, bu kitabın 839. sayfasında pergel ve gönye sembolü hakkında şöyle yazmaktadır:
"Bu, Aryanlardaki Brahman ve Maya inançlarında veya Mısır'daki Osiris ve İsis efsanesinde olduğu gibi, kutsallığın ikili bir doğası olduğu düşüncesini sembolize eder. Örneğin Güneş erkek, Ay ise dişi bir doğaya sahiptir."73

Bunun anlamı, masonların en ünlü sembolü olan gönye-pergelin, aslında yine Eski Mısır'dan veya Hıristiyanlık öncesi Aryan inançlarından kaynaklanan pagan bir hurafenin işareti oluşudur. Pike'ın sında geçen Ay ve Güneş sembolleri de mason localarında yer alan önemli bir semboldür ve bunlar Ay'a ve Güneş'e tapınan antik pagan toplumların batıl inançlarının bir ifadesinden başka bir şey değildir.

16 Eylül 2013 Pazartesi

Pelops - Pelops Tahtı

Pelops
Pelops, "Frigyalı", hatta "Frigya Kralı" olarak anılan, Frigya ülkesinin en batı ucunda, İzmir-Manisa arasındaki Spil Dağı ve Yamanlar Dağı çevresinde, dağ ile aynı adı taşıyan, ancak günümüze pek az izi erişmiş Sipylus kenti merkezli olarak, muhtemelen MÖ 12. yüzyılda hüküm sürmüş yerel bey Tantalus'un ve eşi Dione'nin oğlu, Niobe'nin erkek kardeşidir. Hakkındaki anlatı şeklinde günümüze ulaşan bilgiler eski Yunan mitolojisi yolu ile olmuştur.

Çağı, tarihsel kişi ve olayların efsane ve anlatılara yansımalarını ve özellikle Batı Anadolu'da Hitit/Luvi/Frig/Lidya kültürlerini ayrıştırmanın zor olduğu bir dönem olmakla birlikte, anayurdu kendisinden birkaç yüzyıl sonra Lidya uygarlığının doğacağı bölge olduğundan, bazı kaynaklar, Pelops'u, ve dolayısıyla Tantalus ve Niobe'yi, Lidyalı kabul etmek için sağlam bir zemin bulunduğu sonucuna varmışlardır.

Efsaneye göre, Tantalus oğlu Pelops'u Tanrılara kurban etmiş ve etini onlara yedirmişti. Tanrılar bunu farkedince Pelops’u yeniden yaşama döndürdüler ve Tantalus'u cezalandırdılar. Pelops daha sonra Pisa kralı Oenomaus’un kızı Hippodameia ile evlendi.

Anadolu'lu Pelops Spil’den çok büyük bir servetle Yunanistan’a gitmiş ve orada onu Kral yapmışlardı. Mora Yarımadası'nın Batı dillerindeki ismi olan Peloponnese Pelops'un isminden gelir. Bazı kaynaklar, kurduğu hanedanda kendisinden sonra gelen oğlu Atreus'u, Hitit Kralı III. Hattuşili'nin saltanatı sırasında (M.Ö. 1275-1250) Batı Anadolu sahil şeridine akınlar düzenlediği, Hitit kayıtlarına geçmiş Ahhiyalı Attarsiya ile ilişkilendirirler.


Spil Dağı, Yarıkkaya mevkiinde "Pelops'un Tahtı" şeklinde adlandırılan ve varsayım bazında da olsa Pelops ile ilişkilendirilen, Frig kült sanatının izlerini taşıdığı ve evvelce bir heykelin yerleştirilmiş olması muhtemel bir "oturak" veya "sunak" bulunmaktadır.

Tarot Dünya Kartı

Tarot Dünya Kartı
Tarot Dünya Kartı Düz anlamı: Mutlak başarı, yolculuk ve göç. Yer değişimi ve bitiş. Eldeki konunun taşan ile bitirilmesi. Bir kader devresinin «mu. Olayların en yüksek noktası. Atılımlarda zafer. Maddi ve manevi alanda büyük basan. Spiril, okült ve maddi alanlarda zafer ve ödül. Öğrenilen tüm dersler ve mutluluk. Neşe, coşku ve kutlama. Devrelerin ve kader çarkının sonu.

Tarot Dünya Kartı Ters anlamı: Durgunluk, denge, enerjinin yanlış kanalize edilmesi, değişimlerden korkma, inatçılık, yaşamın derslerini öğrenmemeye direnme.
Devamı için Tıklayın »

Tarot Mahkeme Kartı

Tarot Mahkeme Kartı
Tarot Mahkeme Kartı Düz anlamı: Karar verme, tamamlama. Ün ve başarı kazanmanın verdiği duygu. Yenilenme ve durum değişimi. Sonuç alma ve tüm sorunların yok olması. Uyanış, kişisel şuur değişimi. Haklı çıkma ve fizik sağlığı elde etme zevki. Eğlence. Mental uyanış, faydalı görünüm, yeni düşünme ekolleri ve nihai sonuca ulaşma.

Tarot Mahkeme Kartı Ters anlamı: Fırsatların kaçırılması nedeni ile başarısızlık ve ceza görme. Kayıplar, suç ve ölüm korkusu. Umutların kaybolması. Fizik sağlığa uyarı. Yanlış kararlar ve korkaklık, zayıflık. Geçici ün ve başarı.
Devamı için Tıklayın »

Tarot Güneş Kartı

Tarot Güneş Kartı
Tarot Güneş Kartı Düz anlamı: Maddi mutluluk, memnuniyet. İyi bir evlilik ve saadet.Yeniden doğuş ve mutlu bir birleşme. Sanat ve bilimde üstün başarı, basit ve sakin bir yaşamdan zevk alma. Her alanda başarı ve zafer, yaşamın tüm nimetlerine şükretme. Bilgilerin alınıp öğrenimin tamamlanması. Neşe, küçük de olsa her şeyden mutlu olma.

Tarot Güneş Kartı Ters anlamı: Bu kartın ters anlamı da aynıdır yalnız aynı şeyler daha küçük oranlardadır.
Devamı için Tıklayın »

Tarot Ay Kartı

Tarot Ay Kartı
Tarot Ay Kartı Düz anlamı: Gizli düşmanlık ve aldanma, hatalar. Tehlikeler, kararsızlık, sevilen birinin başına gelebilecek bir şanssızlık. Niyetli olanın, en içten gelen, anlamsız bir sezgi ile rahatlayabileceği.

Tarot Ay Kartı Ters anlamı: Sinir bozukluğu, kararsızlık, iradesizlik, yanlış davranış ve pasiflik, hileler.

Devamı için Tıklayın »

Tarot Yıldız Kartı

Tarot Yıldız Kartı
Tarot Yıldız Kartı Düz anlamı: Umudun ve olumlu hayallerin, geleceğe doğru olasılıklar içinde yayılması. Ruhsal ve mental yeni açılar. Verilen yeni bir yaşam şansı. Manevi sevgi, yenilginin ve mağlubiyetin son olmaması, hırsızlık, ilham.

Tarot Yıldız Kartı Ters anlamı: İnat etme, kötümser olmak, şüphe, gurur ve kibir. Kudret yitirme. İnanç yoksunluğu, içten gelen kuşkular.
Devamı için Tıklayın »

Tarot Yıkılan Kule Kartı

Tarot Yıkılan Kule Kartı
Tarot Yıkılan Kule Kartı Düz anlamı: Anlaşmazlıklar ve beklenmeyen felaketler. Sefalet, keder, rezalet, fakirlik. Eski bilginlerin çökmesi. Yararlı sonuçların, ancak kötü bir olaydan sonra ortaya çıkması. Bu kart ters olduğu zaman kuvvetlidir.

Tarot Yıkılan Kule Kartı Ters anlamı: Zulüm, sıkıntı, baskı, kendini bozma ve yıkma. Hapis ve kaçınılmaz dert.
Devamı için Tıklayın »

Tarot Şeytan Kartı

Tarot Şeytan Kartı
Tarot Şeytan Kartı Düz anlamı: Yıkım, şiddet, maddenin maneviyata üstün olması. Duyguların mantığı yenmesi, ani sürprizler. Olağanüstü çabalar ve isyan. Öz enerjinin, kullanılır güç haline dönüştürülmesi.

Tarot Şeytan Kartı Ters anlamı: Kötü talih, güçsüzlük. Kararsızlık ve pasiflik. Zekânın ve mantığın tehlikeye düşmesi. Fiziksel sağlığa kavuşma.
Devamı için Tıklayın »

Tarot Denge Kartı

Tarot Denge Kartı
Tarot Denge Kartı Düz anlamı: Ölçülülük, ekonomi, adaptasyon, tutumluluk ve irade. İşbirliği, iyi bir yönetim, yaşam, canlılık ve spiritüel uyanıklık. Bazen, zengin bir evlilik.

Tarot Denge Kartı Ters anlamı: Başarısız işbirliği, ayrılım, çıkar çekişmeleri, dinsel konular. Kötü tavsiyede bulunan arkadaşlar. Potansiyelin acemice kullanılması.
Devamı için Tıklayın »

Tarot Asılmış Adam Kartı

Asılmış Adam Kartı
Tarot Asılmış Adam Kartı Düz anlamı: Spiritüel sabrın getirdiği huzur. Hikmet, sezgi ve kehanet gücü. Yaşamın yeni bir yöne doğru gelişmesi. Maneviyat için özveriler. Kurban ve yaşamda bir duraklama. Sonraya kalan kararlar. Yanındaki kartlara göre, bazen yok olma ve teslimiyet olarak da tanımlanabilir.

Tarot Asılmış Adam Kartı Ters anlamı: Fiziksel yetersizlik. Bencillik, kibir ve gurur. Yanlış kehanetler ve manevi güçlere direnme. Boşa yapılan özveri. Madde sevgisi ve fizik dünyaya bağımlılık. Bu kart, bazen dehşet verici bir ölüm anlamına da gelebilir.
Devamı için Tıklayın »

Tarot Adalet Kartı

Tarot Adalet Kartı
Tarot Adalet Kartı Düz anlamı: Adalet, dengeli karar ve eşitlik. Doğruluk ve dürüstlük. Olumlu maddi gelişmeler ve gereksiz bilgilerin tasfiyesi. İş şuurun sesi ve niyetlinin ahlaki konumu.

Tarot Adalet Kartı Ters anlamı: Adaletsizlik, yasal zorluklar ve şiddet. Tutucu kanunlar ve tutukluk.
Devamı için Tıklayın »

Tarot Kader Çarkı Kartı

Tarot Kader Çarkı Kartı
Tarot Kader Çarkı Kartı Düz anlamı: Basan ve mutluluk, iyi şans. Olayların yeni bir devreye girmesi. Bir problemin çözümü, beklenmeyen yararlı değişim. Geçmişteki çabalardan doğan, maddi refah.

Tarot Kader Çarkı Kartı Ters anlamı: Çok güç bir değişim, aşırılık, bolluk ve kötünün bile değişiminin anlaşılması.

Devamı için Tıklayın »

Tarot Ermiş Kartı

Tarot Ermiş Kartı
Tarot Ermiş Kartı Düz anlamı: Ustalık ve basiret. Düşünce ve planlama ile ilerleme, öte alemlerden gelen bilgi ve ilhamlar. Niyetlinin, kendisini amaca ulaştıracak kişi ile tanışması.İç benden gelen sese önem verme, dikkat ve tedbir, bir erteleme ve sonra kazanma.

Tarot Ermiş Kartı Ters anlamı: Aşırı korku ve tereddütler, gizleme, acemilik, gereksiz tedbirlilik. Yaşlılık korkusu ve inatçılığın ilerlemeye engel oluşu.
Devamı için Tıklayın »

Tarot Güç Kartı

Tarot Güç Kartı
Tarot Güç Kartı Düz anlamı: Kendini disipline sokmak, kuvvet ve dayanma gücü. Enerji, manevi güçlerin kullanımı ve maddi güçlerin önüne geçilmesi. Hareket, cesaret ve aşk nefreti. Yüksek ideallerin dünyevi ihtirasları aşması. Cömertlik ve ahlaki zafer. Şartların ve yaşamın üstünlüğü. Doğrunun güçlü olduğu inancı ve cesaretli olma. Düşünsel güç.

Tarot Güç Kartı Ters anlamı: Maddi düşüncenin, manevi düşüncelere üstün gelişi. Zalimlik ve gücün kötü kullanımı. Uyuşmazlık ve düşünce ayrılıkları. Bazı yorumculara göre, bu kartın ters anlamı yoktur, çünkü kuvvet her zaman güçlüdür.
Devamı için Tıklayın »

Tarot Araba Kartı

Tarot Araba Kartı
Tarot Araba Kartı Düz anlamı: Sanatsal konularda başarı. Yardım, tedbir ve mücadele. Parasal doyum ve rakiplerin atlatılması. Eş seçimi, intikam, sıkıntı ve rahat bir yolculuk. Ün ve başarının kişisel çabayla kazanılması. Tüm zorlukları yenme, kulaktan duyulan iyi bir haber.

Tarot Araba Kartı Ters anlamı: Ahlak dışı bir zafer ve basan, yenilgi ve kavga. Evliliğin bitmesi. Niyetlinin hayvani duygularına uyan, hırsın getirdiği bir yenilgi. Acımasızlık ve egoizm.
Devamı için Tıklayın »

Tarot Aşıklar Kartı

Tarot Aşıklar Kartı
Tarot Aşıklar Kartı Düz anlamı: Aşk, evlilik seçimi. Duygusallığın başarıyla sonuçlanışı. Sorumlulukları kabullenme ve sınavları başarma. Güzellik. Kutsallıkla, maddi duygular arasında seçim yapmak. İdealizm birliği, kararsızlık, iradesizlik ve ilham gücü.

Tarot Aşıklar Kartı Ters anlamı: Evliliğin sona erme tehlikesi veya yanlış eş seçimi. Yanlış planlama ve ailevi engeller. Ahlaki kusurlar, zayıf seçimler. Her şeyin en mükemmelini aramak.
Devamı için Tıklayın »

Tarot Aziz Kartı

Tarot Aziz Kartı
Tarot Aziz Kartı Düz anlamı: Bir tür esaret, evlilik birleşimi. Toplumsal geleneklere karşı aşırı bağımlılık, sosyal açıdan beğenilme. Gizemlerin ortaya çıkışı, dinsel ve bilimsel uğraşlar. Bağışlama ve iyilik duygusu. Niyetlinin yardım dilediği kişi.

Tarot Aziz Kartı Ters anlamı: Toplumsal kurallara bağlanmama, uyum, aşın şefkat, zayıflık ve saflık, yeni düşüncelere açıklık ve kolay aldanma. Hile ve gerçeklerin tahrif edilmesi.
Devamı için Tıklayın »

Tarot İmparator Kartı

Tarot İmparator Kartı
Tarot İmparator Kartı Düz anlamı: Kişilik kontrolü, ele geçirme, otorite, deneysel mental bilgi, yaratıcı enerji, kitlelere hâkim olma, kararlılık, kudret, himaye, zekânın duygudan önce gelmesi, liderlik yeteneği, dünyasal enerji.

Tarot İmparator Kartı Ters anlamı: İhtirasın mantığa üstün gelmesi, engeller, ham düşünceler, duygusal toyluk, etkin pozisyonun kaybı, güçsüzlük, zayıflık. Bu ilk 4 kart, Tarot'un girişi için önemli ipuçlarını veriyorlar. Büyük Sırlar'ın 22 kartını da bu şekilde tanımlamak ve açıklamak gerekiyor. Gelecek yazıda buna devam edilecek. Tarotçulara göre, kart tanımlamaları ile kehanet anlamlarını çok iyi bir biçimde sentez etmek gerekiyor. Bu şekilde kartlara daha iyi hâkim olunacaktır.
Devamı için Tıklayın »

Tarot İmparatoriçe Kartı

Tarot İmparatoriçe Kartı
Tarot İmparatoriçe Kartı Düz anlamı: Verimlilik, eylem, annelik, iç denge ve huzur, bereket ve evlilik yaklaşımı, maddi refah, sırlar, kuşku, çocuklar, hamilelik, ziraat alanında bereket, sanatsal yaratıcılık, büyüme ve gelişme, şefkat, duygu. 

Tarot İmparatoriçe Kartı Ters anlamı: Cehalet, tembellik, eylemsizlik, istenmeyen hamilelik, güçsüzlük, kaynakların boşa tüketilmesi, lüks düşkünlüğü, olayların ertelenmesi, savaş ve yok olma, tereddütler, ev ve aile karışıklığı.
Devamı için Tıklayın »

Tarot Azize Kartı

Tarot Azize Kartı
Tarot Azize Kartı Düz anlamı: Gizliliklerin açığa çıkarılması, kehanet, mistik güçler, ilgili kadın veya erkek, sessizlik, sükûnet, inatçılık, yaratıcılık, öğrenim açlığı, ruhsal korunma, kültürel aydınlanma, bilgelik.

Tarot Azize Kartı Ters anlamı: Yüzeysel bilgi ile yetinme, ihtiras, kibir, gecikmeler, şehvet, duygusal güçlükler, kötü etkili bir kadın, bilgisizlik.

Devamı için Tıklayın »

Tarot Büyücü Kartı

Tarot Büyücü Kartı
Tarot Büyücü Kartı Düz anlamı: Ustalık, politika, kişinin kendine güvenmesi, riskler, başarıya ve amaca doğru ilerleme, kişisel kontrol yeteneği, arzular, önemli kararlar, önemli bir yeni dönemin başlangıcı, öğretiler, yeni yetenekler, yeni meslekler.

Tarot Büyücü Kartı Ters anlamı: Eldeki gücün kötü amaçla kullanılması, irade zayıflığı, endişeler, skandallar, akıl hastalıkları, hileler, kurnazlıklar. Işık rehberi.

Devamı için Tıklayın »

Tarot Joker Kartı

Tarot Joker Kartı
Tarot Joker Kartı Düz anlamı: Beklenmeyen olaylar ve etkileri gösterir, bu durumda eldeki güç kullanılmalıdır. Yaşamsal önem taşıyan bir seçim. Dikkatsizlik, kaygısızlık, kader çarkının yeni bir aşaması, yolculuklar ve israf.

Tarot Joker Kartı Ters anlamı: Yanlış seçim, ihmal, bozulma ve dağılma, gelişmenin engellenmesi, zorlayıcı olaylar ve önemsenmeyen olayların ana problemler haline gelmesi.

Devamı için Tıklayın »